Stoomnieuws van Ed Broekhuizen
- Home
- Over de auteur
- Bestellen
- Contact

Over de auteur

Edward BroekhuizenDe auteur van alle foto's en dus ook van de boeken die tot op heden gepubliceerd zijn is Edward Broekhuizen.

Zijn belangstelling als fotograaf voor het fotograferen van treinen en in het bijzonder van stoomlocomotieven ontstond in de tweede helft van de jaren zeventig.

Helaas was het toen al te laat om "op de hoek" foto's te nemen. Immers, in West-Duitsland eindigde het stoomtijdperk al in 1977. Maar de DDR, waar de stoomtreinen bleven rijden tot 1988, vormde een redelijk dichtbij alternatief, al was het bezoek aan het "boeren- en arbeidersparadijs" niet altijd een onverdeeld genoegen en ook niet zonder gevaar, omdat de Volkspolizei altijd een wakend oog op westerse toeristen bleef houden. Niet alleen moest je van te voren je hele route door het land vastleggen en je ter plekke bij de lokale politie melden, het passeren van de grens alleen al was geen lolletje en een tijdrovend gebeuren. Het fotograferen van militaire objecten was uiteraard taboe. Met het verloop der jaren werd dit regime echter wat losser.

Gaandeweg verbreedde zich het werkterrein tot andere delen van de wereld. In Europa waren met name Hongarije en Polen interessante landen en buiten Europa vooral Zuid-Afrika en China. Helaas hadden ook deze landen als gemeenschappelijk kenmerk een achtergebleven economie en een dito regime, maar tegelijkertijd maakten die omstandigheden ze interessant om naar toe te reizen en vormden ze de hoofdoorzaak van de verlate aanwezigheid van stoomtreinen.

Heden ten dagen rijdt er eigenlijk alleen nog actieve stoom in achtergebleven landen als Zimbabwe en Birma en restbedrijf in China, India en Botswana.

In al die landen is Broekhuizen als fotograaf bezig geweest, zodat ons nog vele mooie boeken te wachten staan nu hij begonnen is om zijn schatkamers te openen.